O invenţie minunată…….

Maşină de spălat rufe sau mai simplu maşină de spălat este o electrocasnică creeată pentru spălarea rufelor. Maşina de spălat foloseşte energia mecanică, energia termică şi acţiunea chimică pentru a curăţa hainele. Energia mecanică este generată de rotaţia cuvei. Energia termică provine din acţiunea apei calde, iar acţiunea chimică este dată de detergenţii folosiţi. Viteză de rotaţie a maşinilor de spălat poate varia între 500 şi 1600 de rotaţii pe minut, sau chiar mai mult, iar tot acest ansamblu de tehnologie face ca femeia modernă să aibă timp să trăiască!
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii şi-au spălat hainele prin cufundarea acestora în apa râurilor şi lovirea acestora de pietre. Primele dispozitive inventate pentru spălarea hainelor au fost grătarele de lemn.In Evul Mediu, spălarea rufelor se realiza cu ajutorul tablei ondulate; pentru curăţare, se apela la un amestec de apă şi nisip, la care, mai târziu, s-a adaugat şi o doză de urină. Iniţial, săpunul a fost produs dintr-o soluţie de grăsime, cenuşă şi calcar şi anumite plante, cum ar fi Saponaria.
În 1858, americanul Hamilton Smith a patentat maşina de spălat rotativă. Deşi avea o formă care semăna cu maşina de spălat modernă, invenţia lui Smith era încă acţionată manual. Prima maşină de spălat acţionată electric a fost inventată în Statele Unite în 1908, modelul Thor fiind brevetat de către Alva Fisher şi introdus pe piaţă de compania Hurley Machine Company of Chicago.
Prima maşină automatică a fost realizată de compania Bendix, abia in 1937.
În Europa, producţia maşinilor de spălat automate nu a început decât la începutul anilor 50.
În 1958 AEG Lavamat a lansat o maşină complet automată. Preţul său era de aproximativ 2.300 mărci germane – echivalentul a patru salarii medii – ceea ce o facea inaccesibilă oamenilor de rând. Modernizarea continua şi producţia la scară industrială a maşinilor de spălat, dar şi diversitatea acestora prin opţiunile pe care le avea a făcut ca acest lucru să se schimbe. Numărul produselor cumpărate a început să crească, ca atare preţurile au început să scadă, iar maşinile de spălat au devenit echipamente standard în majoritatea gospodăriilor.
Oare cunosc adolescentele de azi că pentru spălatul rufelor manual ,din cauza operaţiunilor diferite şi complicate ( încălzirea apei,înmuierea rufelor, spălarea, schimbarea apei , limpezirea, aruncarea apei, stoarcerea şi îndinderea rufelor etc…) femeile îşi rezervau o zi intreagă şi nu mai aveau timp pentru celelalte activităţi gospodăreşti .
Să nu mai spunem că în 2008, Universitatea din Leeds a dezvoltat un model de maşină de spălat care foloseşte doar 280 de mililitri de apă la un ciclu de spălare, maşină care ar putea revoluţiona felul în care funcţionează maşinile de spălat economisind cantităţi uriaşe de apă şi energie.
Cu ce au umplut gospodinele de azi timpul rămas liber după inventarea acestei maşini de spălat ?

Etichetat cu: , , , , , , , , ,
Postat in Altele
8 comentarii la “O invenţie minunată…….
 1. tedy 2009 spune:

  Interesant articol…….nimic despre cel care a inventat apa calda! Mersul pe jos cine l-a inventat ma Valisor?

 2. Cristian Popa spune:

  Astazi, o masina de spalat este echivalentul unui salariu… oricum ai da-o. Minim, maxim, etc. Deci tot pe acolo ne invartim.

 3. OMU spune:

  Numai o femeie care are acum 45/ 50 ani si detine masina de spalat (fiind prima d/ei masina de spalat rufe ) poate aprecia aceasta inventie la valoarea ei reala !
  Dar eu nu prea am succes la ….. femei….. pe blog ! 😀 😀 😀

 4. shully spune:

  bah,valy m-ai spart cu documentaru° asta… copy- paste,ce puii mei,parca esti ziarist la *libertatea*! ar fi trebuit sa-l citesti mai cu atentie inainte sa-l fi inserat la tine pa blog,ca -deh- te stiam baiat distept! ___ Numărul produselor cumpărate a început să crească, ca atare preţurile au început să scadă___ nu e buna deloc! raportul e de fapt invers, cand ceva se cumpara bine preturile intodeauna cresc!(parerea mea) ce a determinat scaderea preturilor a fost aparitia si a altor producatori,___concorenta___! nuu?? ce draq,se poate asa ceva!? tot ai inceput blogu asta, nu te duce in ispita pe cai gresite,tine-o tot cum era! de-ale tale! cu cuvintele tale(ca la pregatire la romana)! te pup!

 5. Lau007 spune:

  Studiaza cu atentie – http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/drept-de-autor/legea-dreptului-de-autor.html – sa nu ai p[robleme de natura penala pe viitor! :))

 6. tedy 2009 spune:

  Necuratu te-a pus sa-ti faci blog ? Deja ai dosar penal la Legea 8/1995! Eu zic sa cresti viermi de matase,e legal , munca usoara si profitabila…

 7. OMU spune:

  Salut Shully !
  Doar nu sunt inginer de profil ca sa stiu chiar totul. Cert e ca sintagma „copy- paste” nu are acoperire intrucat eu pentru documentare am studiat vreo 4-5 „locuri de inspiratie” ( care se cam contraziceau ) si am incercat sa postez ceva mai aproape de adevar. Fraza la cere faceai tu referire are inteles pt. ca la inceput pretul era de 3 salarii si in timp desi s/au imbunatatit masinile de spalat au ajuns la 1 salariu! 😀
  Dar astea nu au valoare! Multumesc de sfat si promit ca de acum incolo sa am exprimare proprie !Multumesc de vizita, chiar m/ai surprins, eu credeam ca in afara de cei maxim 8 vizitatori pe care/i cunosc si eu, ceilalti sunt aruncati intamplator pe umilul meu blog !
  Lau 007, tema mea de licenta a fost pe drepturi de autor, si stiu ce ma paste ! Te astept pe tine cu blogul tau mult trambitat, dar intarziat ! 😀
  Tedy2009, iarna nu se cresc viermi de matase ! 😀

 8. shully spune:

  n-ai pt ce! am citit cam tot ce ai scris, nu am fost de acord intru-toate,dar am respectat faptul ca ai preferat sa creezi ceva, in loc sa……..! aha si apropo, fraza lla care faceam eu referire NU MERGE! raportul dintre cerere si oferta e simplu….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: