EU DONEZ…..

                                    Unii au parerea că VÂND …….. sânge !

                                    In luna decembrie 2011, am pasit pentru prima data pe holurile Centrului de Transfuzi Focsani si am devenit donator de sânge! M-am dus din motive care se îmbinau : doream să fac o faptă bună, dar ma atragea, într-o mai mică măsură, ideea de a afla dacă sufăr de boli de sânge !

                                     Activitatea de donare a durat maxim 10 minute  , insă consultaţia şi documentele au rapit mai mult timp !

                                     Chiar m-am simţit împlinit , după donare , iar la interval de fix 60 zile , în februarie am păşit pe aceleaşi holuri !

                                     De această dată şi formalităţile au fost mai rapide şi am donat cei 450ml de sânge într-un timp mai scurt , dar cu aceeaşi bucurie şi automulţumire! Am recunoscut între donatori un barbat pe care şi în luna decembrie l-am văzut donând şi am aflat de la acesta că donează regulat, la 60 zile, sânge din anul 1989 singura întrerupere fiind 1 an de zile când a fost plecat în Italia! NU are şi nu a avut reacţii adverse, NU simte „obligaţie” din partea corpului să doneze!

                                    Mi-am propus să donez măcar de 5 ori pe an şi să atrag în această activitate şi alte persoane.

                                   Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

# un numar de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
# o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si a militarilor;
# decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu sau de resedinta inscrisa în actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

După prima donare zona de unde mi s-a prelevat sângele s-a învineţit, la a doua donare nu s-a mai întâmplat, curaj şi vouă !

Gândiţi-vă că sângele vostru poate salva o viaţă !

Etichetat cu: , , , , , , , , , ,
Postat in Altele
10 comentarii la “EU DONEZ…..
 1. clarozmarin spune:

  Si eu sunt donatoare.. Pe lângă cele ce le-ai enumerat mai am un avantaj – mentinerea sănătăţii proprii. Genetic am o afecţiune care se numeşte hemocromatoză. Datorita ei am prea mult fier in organism. Singura cale să îmi păstrez organele sănătoase este donarea. La bonurile de masă chiar dacă vrei sa renunţi, nu ai cum. Mie mi s-a întâmplat să plec fără ele şi m-au căutat la serviciu ca să mi le dea. Zi libera nu-mi iau pentru că mă simt bine după donare. Frecvenţa nu o respect din cauza programului foarte încărcat, uneori chiar nu pot pleca de la serviciu ca să donez. Mi s-a spus că-i bine aşa, au garanţia că mă pot găsi disponibilă, adica la un interval mai mare de 60 de zile de la ultima donare, pentru cazurile limită – am grupa 0 negativ care e mai rară decât celelalte.

 2. zbe spune:

  mercenareeeee….te vinzi pe un bon de masa

 3. OMU spune:

  ¤clarozmarin : La cat de frumos ai spus-o , sunt convins ca erai donatoare chiar şi fară a avea problema descrisă. Eu prima data nu mi-am luat liber , dar ulterior am „evitat” deplasarea la locul de muncă! referitor la tipul meu de sânnge , nu am putut afla , dar o să mai insist, pt ca e cam problematică activitatea de comunicare la Centrul de Transfuzii .
  ¤ zbe: din respect pentru timpul pe care l-ai acordat citirii acestei postări şi din respect pentru tine , fiinţă umană, am decis să aprob apariţia comentariului tău , totuşi te rog ca pe viitor : Când nu ai ce zice, fă-o în altă parte !

 4. zbe spune:

  saracieeeeeeeeeeeeeee

 5. ex-silentio spune:

  După donare, cum te simți? Amețeli, stări de somnolență, oboseala?
  Cum se face efectiv? Trag ei sângele de acolo sau curge el în voie?
  Te întreb pentru că și pe mine mă bate gândul să donez … așa poate aflu și eu ce grupă sanguină am, dar mi-e frică de ace 🙂

 6. OMU spune:

  ¤ex-silentio : Ma bucur ca are ecou postarea mea ! Eu chiar nu am simtit vreun disconfort , mai mult a durut cand mi-a luat grupa sanguină ! La recoltare te aşează pe un scaun semi întins, alegi ce mană vrei şi îţi ataşează acul cu punga de 450 ml care se va umple prin cădere , donatorul trebuind să strângă regulat pumnul să pulseze mai mult sânge! La început se recoltează ( prin furtul separat , dar de la acelaşi ac) 2 seringi de sânge pentru analize ! NU a durut, NU am avut ameţeli ! Curaj ! De fapt la prima donare am întalnit 3 donatori din Rm Sărat , care vin la Focşani pt ca le e mai uşor decât la BZ ! Cele bune !

 7. zbe spune:

  de la sangele de gabor se poate turba, saracul primitor..

 8. OMU spune:

  multumesc pentru vizită zbe, dar cand nu ai ce spune, te rog să spui in alta parte , copile !

 9. Anonim spune:

  zbe tu esti frustrat ! mai baiete , nu ai unitate de măsură pentru respect si bun simţ ?

 10. zbe spune:

  „anonim” te-am mirosit,esti….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: