E și ziua mea!

Trezit pe la orele 10:30 dupa tura de noapte de la serviciu am deschis internetul să iau pulsul știrilor locale așa cum o fac deseori. După nici 10 minute mi-am urat un LA MULȚI ANI deoarece am aflat din ziare  că e ziua mea ! Să fiu sănătos și să am parte de împliniri alături de cei dragi mie ! În același timp urări de bine transmit tuturor oamenilor , chiar și celor care nu sunt oameni mereu întrucât societatea îi are și eu nu-i pot elimina.

Să vă spun despre ce este vorba, astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și cum eu sunt donator de 2 ani de zile având 9 donări la activ urmând a 10-a chiar săptămâna viitoare consider că sunt inclus în comunitatea donatorilor de sânge.

Vă pot spune că donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

# un numar de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
# o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si a militarilor;
# decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu sau de resedinta inscrisa în actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna. La Focșani soluția găsită de autorități a fost 50% reducere pentru 40 de călătorii tichetele de abonament fiind valabile tot anul , lucru care mă avantajează deoarece am timp să beneficiez de ele eu nefiind un obișnuit al mijloacelor de transport în comun.

Gândiţi-vă că sângele vostru poate salva o viaţă și mergeți să donați deoareec nu sunt efecte adverse, iar măduva osoasă fiind nevoită să producă celule noi,  întinereşte organismul. Să nu uităm că sângele donat salvează 3 vieți :

 • Celulele roșii (hematiile) – se pot păstra 35 zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
 • Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
 • Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Am văzut la televizor și salut inițiativa de la București unde laboratoare mobile de prelevare a sângelui donat fac o campanie activă în parcuri.

Țineți minte că pentru a salva vieți nu e nevoie să așteptăm necazul altora și să prelevăm pentru transplant diferite organe, pentru a salva vieți e suficient să donăm sânge fără să ne fie influențată negativ starea de sănătate!

Etichetat cu: , , ,
Postat in Legea
13 comentarii la “E și ziua mea!
 1. Dan Trofin spune:

  felicitari, Vali ! este un gest curajos, sanatos si de mare folos. mai ales, pentru ca faci asa ceva de mult timp. in plus, detaliile din articol sunt pretioase si poate vor incuraja acest act al donarii de sange. cele bune 😉

 2. Popateapa spune:

  Laulti ani donatorule!

 3. Vali Crintea spune:

  # dan Trofin, multumesc ! stii ca la un blogmeet propusesem o donare de sange colectiva ! Cu orice ocazie promovez donarea de sange !
  # multumesc , Tudorel

 4. Gigi spune:

  La mulți ani, Vali! Te felicit!

 5. racoltapetru6 spune:

  Toată aprecierea și la mulți ani!

 6. La multi ani de donator 🙂 Din pacate eu vreau sa donez dar nu indeplinesc conditiile de greutate minima 😦

 7. Vali Crintea spune:

  # Mihaela Alexandrescu multumesc pentru vizita si interactiune. O să poti dona la un monent dat , dar să nu te grabesti sa castigi in greutate pentru acest lucru 😀 , toate la timpul lor mai ales ca nici eu nu am donat imediat ce am indeplinit conditiile necesare

 8. Popateapa spune:

  Sunt și eu un vechi donator de sânge. am 60 de ani si nu mai pot dona. Am donat de peste 50 de ori în viata mea. Mult, putin, asta este situația. Totuși stiu ca sângele meu curge prin venele a 50 de oameni care l-au primit. E un sentiment pe care numai cei ce au donat sânge din convingere il pot înțelege. donați si voi! spuneți apoi cum va simțiți!

 9. vavaly spune:

  am vazut si eu reportajul si m a emotionat. sotul meu se gandeste sa devina donator, el are de unde… pe mine ma ia cu lesin si la o simpla analiza :)). felicitari tie!

 10. Vali Crintea spune:

  # vavaly : sa nu stea pe ganduri pentru ca sangele e singurul lucru pe care omul cu tehnologia actuala nu-l poate face artificial la calitate buna precum cel natural !

 11. Vali Crintea spune:

  Reblogged this on Vali Crintea and commented:

  A mai trecut un an ! Trag linie si ma laud cu nopi donari, cu o lupta castigata in respectarea drepturilor donatorilor si cu speranta impulsionarii donarii de sange si pe viitor !

 12. ricamihai13 spune:

  Felicitări Vali! Toată admirația mea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: