Îmi place Adrian Cioroianu !

sursa : vranceamedia.ro

Despre CV-ul domnului Adrian Cioroianu chiar nu sunt în măsură să spun ceva și o să mă limitez la realitatea faptului că acesta este actualmente decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București scriitor și publicist. Ieri 23.06.2014 am avut pentru prima dată ocazia de a-l vedea pe viu și nu am ratat întâlnirea petrecând în cel mai util mod aproxomativ 150 de minute cât a ținut acesta o conferință la Ateneul Popular din Focșani pe tema “Războiul care nu trebuia să se întâmple: Marele Război 1914-1918″. Conferința s-a axat pe prezentarea condițiilor social- economice din perioada premergătoare declanșării Primului Război Mondial și astfel am avut ocazia să aflu informații pe care nu le-am citit în cartea de Istorie. De asemenea dl Cioroianu după prezentarea proprie a fost deschis dialogului și urmare a provocărilor din sală ne-a prezentat și alte perioade din istoria României.

Subiectul tezaurului românesc trimis pentru păstrare ( veșnică spun eu ) la ruși a fost dezbătut și împărtășesc ideea domnului profesor potrivit căreia el nu ar mai exista în materialitatea lui, dar asta nu înseamnă că nu avem dreptul de a continua să-l cerem înapoi rușilor.

 După cum am spus conferința m-a îmbogățit, am constatat cu plăcere că erau mulți tineri prezenți și regret să spun că sala nu a fost plină ( eu m-am grăbit să ajung de frică să nu fiu respins din lipsa locurilor ).

Iată câteva adevăruri împărtășite de dl Cioroianu :

”Istoria este făcută de demografie !” – cu referire la pretențiile pe care popoarele, rasele, naționalitățile  le pot ridica asupra unui anumit teritoriu – extrapolați cât vreți ;

” Istoria nu este o știință ! ”,  ”Istoria nu se repetă ”! – idei la care achiesez din convingere !

Despre rîzboi pot spune că a fost prea dureros, 9 milioane de victime e foarte mult !

Etichetat cu: ,
Postat in Din Focşani
6 comentarii la “Îmi place Adrian Cioroianu !
 1. racoltapetru6 spune:

  Subscriu în a-l aprecia pe dl. Adrian Cioroianu!

 2. In ce context a zis ca istoria nu e o stiinta ? In contextul in care vorbea despre istoria disciplinei istoriei si a metodelor istoriografice ? Am aceeasi intrebare, din totala curiozitate re enuntul istoriei care nu se repeta, se referea ca exista progres in istoriografie sau re perspective diferite ale unor evenimente istorice sau re memoriile celor care scriu istorii sau re motivatiile celor interesati de istorie aplicata ? Adica ce voia sa zica, asta intreb, ca sa vad faca pot sa-l admir si eu, ca doar asa daca enunta ceva gen titlu de articol de ziar oarecare nu cred ca ma pot agata de ceva ca sa pot sa-l admir…adica nu ca nu l-as admira, insa mi-ar ramane la fel de indiferent si necunoscut cum era si inainte…de aia intreb re detalii, ca sa vad de unde vine si despre ce vorbeste si ce argumenteaza re enunturile alea…chiar sunt sincer curios re ideile manierei istoriografice de interes pt dansul, (dincolo de aia de a povesti anecdote, cu suspans si interesante, ca din astea scriu si eu uneori pe blog, ma rog, eu totusi adresand evenimente mai minore nu asa de nivel de tip razboi mondial, dar eu stiu CLAR
  ca eu nu sunt istoric…si eu eram curios re maniere si perspective de istorici contemporani adevarati re popularizare pt public a disciplinei lor dincolo de anecdotic, sau de a spune povesti, care desigur sunt si astea importante dar un istoric poate educa si alte chestii, o maniera de abord, nu tot alea literare de la Noapte buna copii si A fost o data ca niciodata, etc, desi desigur e bine sa stie sa si se exprime stilistic frumos si captivant…adica voiam ceva mai mult pt nivel de elev de liceu adica, nu tot de scoala generala, pt ca nivelul meu e ala de cca clasa a 6a dar mereu sunt interesat sa admir pe cineva care poate gandi la nivel de elev de
  liceu plus sa stie sa ma educe si pe mine sa sper macar sa indraznesc sa cred ca as puteatrece si eu Bacul daca l-as da azi, nu atunci cand treceau mult mai multi, inclusiv mine de ex, scriind chestii din burta, fara nici cea mai vaga rigurozitate atenta la disciplina materiei respective si ce este de fapt acea materie, ce anume precis adreseaza ea.

 3. Vali Crintea spune:

  respect parerea ta : iata si pasajul invocat http://youtu.be/vA7r5hAQOMU

 4. Lucky spune:

  Pentru un scriitor de romane de dragoste, care a stat mai mult la televizor, in parlament sau in minister decat in arhive si biblioteci, cred si eu ca istoria nu e decat o povestire savanta.

  Altfel, istoria este in mod evident o stiinta. Nu o stiinta exacta, ci o stiinta umanista, dar totusi, stiinta.

  Cioroianu e un foarte bun vorbitor si un om de spirit fin, dar ca istoric e nul. Doctorat in Canada referitor la istoria românilor in comunism… E politician 100%.

 5. Vali Crintea spune:

  multumesc pentru vizita si comentariul lasat ! Vad ca aveti mai multe date decat mine si sa stiti ca eu ca politician chiar nu-l pot accepta de la acea intalnire din Italia ( cand era ministru ) cu un condamnat urmarit national si cautat pentru arestare , condamnat care dupa ce a vorbit in acea conferinta a plecat nestingherit ! P.S. Era vorba de Costica Argint !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: