Un altfel de Moș Nicolae !

În dimineața zilei de 6 decembrie 1949, de Sfântul Niculae se deschidea experimentul Pitești :
”- Cum îndrăznești, banditule, să înjuri un gardian ? ( întrebă Țurcanu )
Stupoare în celulă. În secunda aceea de tăcere uimită, ca la un semnal, fiecare dintre reeducatorii lui Țurcanu se aruncă asupra prietenului cel mai bun de până atunciși se încinge o bătaie generală.
Pe celular se auzea vacarm, țipete, deodată un zgomot de geam spart…….
…….
Deținuții, în pielea goală, au fost obligați să se întindă pe culoar, direct pe ciment și timpde peste o jumătate de orăau fost bătuți așa cum se toacă bucîășți de carne, de către gardieni înarmați cu răngide fier și cu bâte. După aceea trupurile lor însângerate au fost târâte înapoi în celulă și puse la dispoziția reeducatorlor care asistaseră la spectacol. Decalajul de forțe astfel obținut era zdrobitor. Reeducarea putea să înceapă. ”
V-am redat mai sus două pasaje din cea mai recentă carte citită de mine -” FENOMENUL PITEȘTI – Virgil Ierunca” în care este tratat acel experiment de tristă amintire în stil memorialistic. Nu este prima carte pe care o citesc pe tema închisorilor comuniste și a ororilor ce s-au petrecut în aceste închisori în perioada 1946- 1964 când s-a produs amnistia generală, dar tot am rămas profund marcat de noile dezvăluiri, de maleficitatea lui Țurcanu și mai ales a autorităților care i-au permis și chiar l-au sprijinit să o aplice. Am văzut și câteva documentare pe tema prigonii comuniștilor și sigur voi continua să studiez acea perioadă neagră în care comunismul s-a instalat provocând și călcând pe cadavre.
Cred că indiferent de ceea ce ne dorim, de cadourile pe care le așteptăm la primele ore ale dimineții, nu ar strica să știm că acum 65 de ani tortura era cheia reușitei comuniștilor. La Pitești , închisoare construită de Armand Călinescu pentru legionari, tortura a întrecut orice limite înternaționale, a înregistrat o nouă valență care nu s-a mai repetat niciodată în lume – reeducarea malefică – transformarea victimei în călău, a schingiuitului în schingiuitor, a torturatului în torturator…..
Să nu uităm că au fost oameni demni care au plătit cu viața pentru idealurile lor, dar și oameni care nu puteau scăpa nici prin suicid de ororile de la Pitești dintre anii 1948- 1952!

P.S. cine dorește să citească online are aici cartea, iar la Procesul comunismului mai multe documente despre aceste orori, cine o vrea împrumut și e din Focsani să spună, deși nu știu câți mai sunt interesați de realitatea anilor instaurării regimului comunist !

Etichetat cu: , , , , , ,
Postat in Legea
3 comentarii la “Un altfel de Moș Nicolae !
  1. […] Iată textul pe care l-am trimis către OPC, ANRE  şi la o adresă a ENEL afisată pe site-ul lor pentru că formularul de contact nu îl pot deschide nici în 30′ Stimați Domni Vreau să fac următoarea sesizare referitoare la serviciile de întreţinere şi […]

  2. andreeanitzu spune:

    Reblogged this on razele de soare and commented:
    sa nu uitam….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: