Bel Ami, cartea vs film

Așa cum am promis după lecturarea cărții Bel Ami  a lui  Guy de Maupassant, am vizionat și ecranizarea din 2012 unde rolul personajului principal este jucat de către Robert Pattinson. Pot spune că am găsit destule motive să apreciez filmul respectiv recreerea atmosferei specifice momentului acțiunii în cele mai fine detalii locații, restaurante, costume decorații  pulsul vieții societății. Am apreciat și coloana sonoră și scenele de dragoste ( despre care pot spune că au fost cam duse la maxim ) dar mi-a plăcut mult dedicarea actorilor în interpretarea rolurilor. Normal că filmul este o comprimare a cărții și acest lucru a dus la eliminarea multor părți din carte, unele care mi-au plăcut mult, dar cred că nu aș fi apreciat la fel de mult filmul dacă nu avea lecturată cartea. Cred că filmul trebuie ” dublat ” de lecturarea cărții și pentru acest lucru ajung la concluzia că romanul este ”peste” ecranizare. Zbaterea interioară a lui Georges Du Roy este bine redată în carte în timp ce filmul doar o induce spectatorilor care pot să o perceapă numai prin atitudinea personajului bine jucat de Robert Pattinson. Atât cartea cât și filmul au același final, dar personal aș fi sancționat măcar un pic parvenitismul personajului din carte și seducătorul fără scrupule din film! Cu toate acestea, Bel Ami este un tip de om al timpurilor noastre , găsit chiar și pe scena politică actuală a României atât în variantă masculină cât și feminină 😀 !

Nu știu câți sunteți de aceeași părere cu mine, dar asta-i concluzia mea și prin urmare vă îndrum întâi să citiți și apoi să vizionați.

Etichetat cu: , ,
Postat in Carte
5 comentarii la “Bel Ami, cartea vs film
 1. Gigi spune:

  Cartea te-a lăsat să-ți imaginezi personajele, să le înțelegi și apreciezi în funcție de modul în care ai rezonat la cele scrise. Filmul ți-a pus în față ceea ce a crezut scenaristul și văzut regizorul la fiecare dintre personaje. Este firesc să fie diferențe …… Penru o imagine completă, și eu sunt de părere că la o carte citită merită să vezi și un film făcut după ea.

 2. Cartea e incomparabil mai bună decât filmul. Am citit astă vară Crimă și pedeapsă de Dostoievski și când eram cu lectura pe la jumătate, am găsit filmul făcut de BBC în 2002 și i-am dat drumul. Până unde citisem cartea acțiunea filmului chiar avea sens dar când am ajuns mai departe evenimentele păreau să nu se mai lege. Bine, romanul e destul de complex și e foarte greu să redai cu fidelitate toate ideile transmise de autor. Și tocmai de-asta cred că filmul nu o să poată niciodată să spună povestea la fel de bine cum o spune hârtia pentru că sunt părți esențiale care nu pot fi ecranizate sau nu pot fi redate așa cum le găsești în carte.

 3. Cezar spune:

  Chiar cautam o carte buna pe care sa o citesc in urmatoarea perioada fiindca voi avea putin timp liber. Voi scrie cate ceva despre impresia pe care mi-a lasat-o dupa citire. 😀

 4. Voi citi cartea in cel mai scurt timp, mi-ai lasat o impresie buna despre ea!

 5. Spectacolul Vietii Cotidiene spune:

  Recunosc, nu am citit cartea și nu am văzut filmul. Eu am avut 2 experiențe neplăcute cu carte vs film. Prima când citeam Dan Brown – Îngeri și Demoni și nu mai rezistam, voiam să văd cum se termină și m-a dezamăgit filmul din primele 5 minute și l-am închis. A 2 a la Mic Dejun la Tiffany, cartea mult mai buna decât filmul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: