Memoriile unei gheișe – Arthur Golden

”Memoriile unei gheișe” este un titlu care atrage imediat ce este citit, iar eu nu am putut rezista tentației și am lecturat cartea pe care v-o prezint succint. Astfel pot să vă spun că pentru mine a reprezentat mai mult o carte prin care am aflat tradițiile japoneze și în special a celor specifice accederii unei fete în rândurile gheișelor.

Chiyo este o fetiță provenită dintr-o familie nevoiașă, iar în urma decesului mamei sale a fost vândută de tată împreună cu sora mai mare, tată păcălit de mirajul unei vieți mai bune pentru fetele lui. Dacă sora mai mare a ajuns să fie vândută din nou păentru ca în final să ajungă prostituată, Chiyo a fost cumpărată pentru a fi sclavă de către o casă de gheişe din Gion. Aici fiind tratată inuman de Hatsumomo, gheișa care susținea veniturile casei, a decis să ajungă și ea gheișă mai ales că-l întâlnise pe Președinte- un om bogat- și impresionată, dorea să-l reîntâlnească. Cu timpul în sufletul fetei care în final ajunge gheișă după ce trece prin multe întâmplări neplăcute și primește numele de gheișă  Sayuri, crește sâmburele dragostei pentru Președinte. Viața îi aduce însă și o cădere mare pe fondul realităților celui de-al 2-lea război mondial și credeți-mă că se merită să parcurgeți povestea lui sayuri așa cum aceasta ne este prezentată de către autor- bun prieten al gheișei aflate la vârstă înaintată și hotărâtă să-și povestească viața!

Cartea poate fi inclusă în categoria romanelor de dragoste, dar pentru mine drama etapelor vieții personajului a fost amprenta cea mai puternică.

Am vrut să urmăresc și ecranizarea filmului realizată în anul 2005, dar m-am oprit din acest demers întrucât am dat crezare unei cunoștiințe care a fost dezamăgită de film comparativ cu romanul. Un alt motiv a fost acela că în cazul Bel-Ami și eu am fost nemulțumit de film 😀 !

Da, ”Memoriile unei gheișe” este o carte ce merită a fi citită chiar și ca un prim contact cu civilizația japoneză !

Etichetat cu: , , , ,
Postat in Carte
3 comentarii la “Memoriile unei gheișe – Arthur Golden
  1. o Chinois spune:

    mi-a placut tare mult cartea.

  2. Vali Crintea spune:

    ai perceput-o de dragoste sau nu ?

  3. o Chinois spune:

    da, normal, desi are multe alte influente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cinematograf Focșani HAPPY CINEMA

Scrie-ţi aici adresa de e-mail pentru a primi o notificare de fiecare dată când scriu un nou articol

Alătură-te altor 1.501 urmăritori

PR-ul meu !
monitorizat ZELIST

blogalinitiative bucuresti
%d blogeri au apreciat asta: